کاهش درصد همانند جویی

یکی از مشکلاتی که محققان، دانشجویان مقطع  دکتری و کارشناسی ارشد برای انجام پایان نامه، پروپوزال و مقالات خود دارند، کاهش درصد همانند جویی قبل از دفاع است. منظور از درصد همانند جویی، مقدار کپی بودن یا برداشت جملات از مقالات و تحقیقات افراد دیگر در متون خود نسبت به کل کلمات پایان نامه می‌باشد. به صورت دقیق‌تر همانند جویی به مواردی مانند کپی کردن کامل یک متن، کپی کردن بخشی از یک متن بدون ذکر نقل قول، انجام تغییرات جزئی و بسیار کم در متن اصلی و استفاده از آن در مقاله خود و استفاده بدون ارجاع به منبع اصلی از پایان نامه‌ها و مقالات دیگران گفته می‌شود. 

باید بدانید اینکه در مقاله خود از متون دیگران استفاده کنید و نقل قول آن را ذکر نمایید، موجب کاهش همانند جویی نمی‌شود؛ اما با توجه به اینکه مشابه جویی در دانشگاه‌ها  و مکان‌های علمی تحقیقاتی یک امر غیر قابل قبول به حساب می‌آید، شما تنها تا درصد معینی مجاز به کپی مطالب می‌باشید؛ اما راه حلی که در این باره برای دانشجویان ارائه شده، ابزار همانند جو است. همانند جو به ابزاری می‌گویند که از آن برای تشخیص درصد تشابهات ادبی و علمی متون خود با مقالات دیگر می‌توانید استفاده کنید. کاهش درصد همانند جویی نشان می‌دهد مقدار سرقت ادبی و علمی شما از مقالات دیگر کمتر بوده و این موضوع بسیار حائز اهمیت است.

در نظر داشته باشید درصد بالای شباهت، عواقب جبران ناپذیری را به همراه دارد؛ بنابراین همواره باید به وسیله رفع پلاجیاریسم به دنبال کاهش مقدار آن باشید؛ زیرا هنگام ارائه پایان نامه و مقاله از شما انتظار می‌رود، یک مطلب اصیل و مبتنی بر تحقیقات خودتان را ارائه دهید. هر چند امروزه با توجه به رشد سریع علم و تحقیقات، امکان وجود مانند جویی در مقالات و پروپوزال‌ها بالا رفته است. در ادامه قصد داریم به بررسی دقیق تر همانند جویی بپردازیم و روش‎هایی را برای کاهش آن به شما ارائه دهیم. 

همانندجویی یا سامانه همانند جو چیست؟ 

امروزه ابزارهای مختلفی در سراسر دنیا برای بررسی همانندجویی مطالب یک پیان نامه یا مقاله استفاده می‌شود؛ مانند ابزار “iThenticate” برای بررسی مطالب به صورت بین‌المللی و “سامانه همانند جو ایران داک” که از آن به عنوان ابزار داخلی می‌توانید استفاده نمایید. در این سامانه شما ابتدا باید متن مطلب علمی خود را آپلود کنید سپس با وارد کردن ایمیل، شناسه استاد راهنما و پرداخت وجه، پایان نامه یا پروپوزال خود را مورد سنجش قرار دهید و پس از آن می‌توانید اقدام به کاهش درصد همانند جویی نمایید.

این سامانه مطالب و مقالات ثبت شده در پایگاه خود را بررسی می‌کند و میزان مشابه بودن مطالب را برای هر منبع مشخص می‌نماید تا در نهایت یک درصد کلی از همانند بودن مطالب با منابع دیگر را به کاربر نشان دهد. این سامانه، هر قسمت از متن شما که با منابع دیگر مشابهت داشته باشد  را با رنگ‌های متفاوت هایلایت می‌کند و در انتهای صفحه منابع مشابه را به شما نمایش می‌دهد.  

الزام به اجرای همانند جویی

جویی کردن برای مقالات اهمیت زیادی دارد؛ زیرا با جستجویی دقیق، اطمینان حاصل می‌شود که اطلاعات مقاله از منابع معتبر و قابل اطمینان است. این امر باعث افزایش اعتبار و قابل اعتماد بودن مقاله خواهد شد. همانند جویی کردن برای مقالات به نویسنده کمک می‌کند تا از دقت و صحت اطلاعات خود و مقاله‌اش اطمینان حاصل کند. این کار مانع از انتشار اطلاعات نادرست یا ناکامل می‌شود و همچنین نویسنده مطلع می‌شود که از آخرین تحقیقات و اطلاعات در حوزه موردنظر و از اطلاعات به‌روز در مقاله خود استفاده می‌کند. کاهش همانند جویی برای مقالات، باعث افزایش کیفیت محتوا و ارتقای سطح علمی متن می‌شود.

 تحقیقات درست و دقیق باعث پوشش کامل و جامع‌تر موضوع می‌شود و از کپی برداری نادرست و پدیده پلاجیاریسم جلوگیری شده و این به انتشار مقالات اصیل و ارزشمند کمک می‌کند. بنابراین، کاهش درصد همانند جویی و تحقیق کردن قبل از نگارش مقاله ضروری است و به نویسنده کمک می‌کند تا یک مقاله کیفی، قابل اطمینان و قابل اعتماد ارائه دهد. اساتید و پایگاه‌های تحقیقاتی بر درصد پلاجیاریسم بسیار حساس هستند؛ زیرا از این طریق می‌توانند میزان درک شما از تحقیقاتی که انجام داده‌اید را بسنجند. وقتی شما یک اثر کپی برداری شده را بدون نقل قول به نام خود ثبت کنید، سرقت ادبی صورت گرفته است. اساتید نیز بر این باورند که اگر کار پژوهشی را خودتان انجام داده اید و مطالعات خود را تجزیه تحلیل کرده‌اید پس نباید درصد پلاجیاریسم مقاله شما بالا باشد.  

مراحل نحوه ثبت پایان‌ نامه در سامانه همانند جو

برای ثبت پایان نامه در سامانه همانند جو باید مراحل زیر را طی کنید:

  • ابتدا وارد سایت “همانندجو ایران داک” شوید و روی گزینه نام نویسی کلیک کنید. 
  • سپس صفحه‌ای به شما نمایش داده می‌شود که در آن باید نام نویسی شخص حقیقی را انتخاب کرده و روی گزینه برو کلیک کنید.
  • در صفحه باز شده باید اطلاعات شخصی خود را وارد کنید و سپس بر دکمه گام بعد کلیک نمایید. 
  • در صفحه باز شده جدید اطلاعات دیگر خود را مانند نام دانشگاه، دانشجو بودن و غیره را  در تمام فیلدهای خواسته شده وارد کنید. 
  • در مرحله بعد با وارد کردن ایمیل و تعیین گذرواژه، ساخت حساب کاربری شما کامل می‌شود. 
  • پس از فعال سازی حساب مجدداً وارد سایت همانندجو شوید. اگر دانشجوی ارشد هستید روی پایان نامه کارشناسی ارشد و اگر در مقطع دکتری تحصیل می‌کنید رساله دکتری را انتخاب نمایید. 
  • در صفحه جدید نمایش داده شده عنوان پایان نامه و متن آن را در فیلدهای مخصوص وارد نمایید.
  • در صفحه بعد باید نوع پرداخت را انتخاب نمایید و دکمه ذخیره را بزنید.
  • پس از پرداخت وجه شما باید منتظر نتیجه همانندجویی بمانید. 

انواع روش کاهش همانند جویی

روش‌هایی برای کاهش درصد همانند جویی وجود دارد که می‌توانید از آن استفاده کنید، مانند:

  • تغییر ساختار و نوع جمله 
  • استفاده از مترادف کلمات که موجب متنوع‌تر شدن متن شما و افزایش کیفیت لغوی آن می‌شود.
  • با استفاده از طرح سؤالات، مثال‌ها، تعریف‌ها و غیره ساختار پاراگراف‌های خود را تغییر دهید. 
  • استفاده از برنامه‌های پارافراز به شما کمک می‌کند متن خود را به روش‌های دیگری بازنویسی کنید. 
  • از منابع متفاوت و مختلفی به ویژه منابع لاتین برای نوشتن مطالب خود استفاده نمایید. 
  • هر بخشی از محتوا که از رفرنس‌های دیگر برای نوشتن آن کمک گرفته‌اید یا به طور کامل کپی کرده‌اید منبع آن را دقیق ذکر کنید. حتی اگر از عکس در پایان نامه خود استفاده می‌کنید آن عکس را رفرنس دهی نمایید. 
  • درک خودتان را از مطالب بنویسید.
  • بهتر است از محتواهای درون اینترنت استفاده نکنید یا اگر تمایل به انجام این کار دارید حتماً آدرس صفحه اینترنت را در پایان نامه خود به منظور کاهش درصد پلاجیاریسم ذکر کنید.
  • دیتا آماری که در پژوهتان استفاده می‌کنید را رفرنس دهید تا به اعتبار محتوای شما افزوده شود. 

کاهش درصد همانندجویی با اقدامات غیر متعارف

کاهش درصد همانند جویی روش قانونی دارد که قبلاً آن‌ها را ذکر کرده‌ایم. برخی از افراد فکر می‌کنند که اگر از سامانه همانندجو گواهی با درصد پایین همانندجویی بگیرند، دیگر مشکلی برایشان ایجاد نمی‌شود؛ اما باید بدانید که هر گواهی همانند جویی کد رهگیری دارد که از طریق این کد می‌توان اصالت اثر را بررسی کرد که دانشگاه و اساتید پیگیر بررسی مقاله شما از طریق این کد هستند و داوران در جلسه دفاع مطالب ارائه شده در جلسه را با متن بارگذاری شده در سامانه از لحاظ محتوایی و تعداد کلمات بررسی می‌کنند. برخی از افراد برای کاهش همانند جویی دست به اقدامات اشتباهی می‌زنند که در ادامه می‌خواهیم این اقدامات را بررسی  کنیم: 

کاهش درصد همانندجویی با روش تکرار متن

گاهی اوقات دانشجویان یک پاراگراف در متن خود را که با منابع دیگر مشابهت ندارد، به منظور افزایش تعداد کلمات و کاهش درصد همانند جویی در متن پایان نامه یا پروپوزال خود چندین بار استفاده می‌کنند؛ اما این روش اشتباه است و پس از بررسی توسط سامانه با خطای تکرار متن مواجه خواهند شد. در کل اگر در مطلب شما جملات یا پاراگراف‌هایی چندین بار تکرار شوند، سامانه همانند جو مقاله شما را قبول نمی‌کند و باید متن خود را ویرایش کنید. دقت کنید که در زمان بارگذاری متن در سامانه همانندجو از بارگذاری و کپی به طور هم‌زمان استفاده نکنید.  

کاهش درصد همانندجویی با روش چسباند کلمات

برخی دیگر برای کاهش درصد همانند جویی راه حلی مانند چسباندن کلمات به یک دیگر به ذهنشان می‌رسد؛ اما این مورد هم توسط سامانه همانند جو رد می‌شود. اگر شما به منظور تغییر ساختار کلمه‌ها فاصله بین آن‌ها را حذف کنید و به هم بچسبانید، توسط کارشناس بررسی می‌شود و تخلف در ثبت درخواست همانندجویی برای شما ثبت می‌گردد. این تخلف برای موارد دیگری ممکن است ذکر شود مانند:

  • چسبیدن عبارات شما بدون فاصله و به طور غیر معمول
  • وارد کردن نیم فاصله ها به صورت اشتباه و غیر استاندارد
  • چسباندن کلمات ربط به دیگر کلمات مانند در، از، یا، با، هر و غیره

کاهش درصد همانندجویی با روش حذف متن

افراد دیگری نیز به فکر کاهش درصد پلاجیاریسم با روش حذف متن می‌افتند؛ اما حذف‌کردن بخش‌های مشخص  شده توسط سامانه که با هایلایت مشخص شده و مشابهت دارد، تأثیری در کاهش درصد همانندجویی ندارد. همان‌طور که می‌دانید درصد همانندجویی یعنی درصد کلمه‌های دارای مشابهت به کل کلمات، با حذف بخشی از متن فقط تعداد کلمات کل را کم می‌کنید و تأثیری در کاهش همانند جویی ایجاد نمی‌شود.

کاهش درصد همانندجویی با روش تبدیل حروف

تبدیل حروف نیز به منظور تغییر ساختار کلمه انجام می‌شود. در این روش برای مثال افراد حرف ث را به ص یا س تبدیل می‌کنند؛ اما این روش هم برای کاهش درصد همانند جویی کارساز نیست؛ زیرا در سامانه با خطای ساختار نامناسب پاراگراف مواجه می‌شود و علاوه بر آن مغایرت جدی با متن اصلی ایجاد خواهد شد. 

استانداردهای نگارش برای سامانه همانندجو

برای عدم رد متن در سامانه همانند جو و دریافت مدرک باید استانداردهایی را رعایت کنید. این استانداردها شامل موارد زیر می‌باشد:

  • فرمت فایلی که وارد سامانه می‌کنید باید در قالب word باشد.
  • متن اصلی شما اعم از پروپوزال،  پایان نامه، رساله و مقاله باید داخل تکست باکس وارد شود.
  • در متن وارد شده کاراکترهای نامفهوم وجود نداشته باشد.
  • تبدیل حروف در مطالبتان انجام نگرفته باشد مثلاً تبدیل ث به ص یا س
  • جملات و پاراگراف تکراری در مقاله وجود نداشته باشد. 
  • کلمات به هم چسبیده نباشد و از هم جدا باشند.
  • عدم استفاده از حروف بی معنا و نا مفهوم در متن 
  • عدم وجود جا به جایی نا مفهوم کلمات در جمله مانند نوشتن بسیار کم درصدی به جای درصد بسیار کمی
  • استفاده به جا و درست از علائم نگارشی
  • عدم تبدیل کلمات به یکدیگر به صورت نا متعارف
  • نداشتن غلط‌های املایی
  • عدم وجود متن غیر مرتبط با دیگر مطالب
  • بارگذاری کامل متن
  • از طریق یک حساب کاربری متن خود را ارسال کنید؛ زیرا ارسال متن با حساب کاربری‌های مختلف باعث می‌شود، مطلب شما کپی در نظر گرفته شده، موجب جلوگیری از کاهش درصد همانند جویی می‌شود و اصالت متن از بین برود.
  • متن از پی‌دی‌اف کپی نشود؛ زیرا موجب به هم ریختگی متن و ساختار نا مناسب آن می‌شود. 

خدمات تزنویسان برای کاهش درصد همانندجویی 

برخی از دانشجویان ممکن است به دلیل وقت کمی که دارند به دنبال موسسه‌ای معتبر، باسابقه‌ای درخشان هستند تا کاهش همانند جویی پایان نامه یا رساله خود را به آن بسپارند و با هزینه‌ای مناسب، خدمات مورد نیاز برای ارائه یک پایان نامه پربار از لحاظ علمی و نوشتاری را به آن‌ها عرضه کنند. تزنویسان از تیم حرفه‌ای و متخصصی تشکیل شده که با دانش و تجربه خود می‌توانند به شما در کاهش درصد همانندجویی کمک کنند. تیم تزنویسان به صورت فوری در سامانه همانندجو ثبت نام کرده و پروپوزال یا پایان نامه شما را از لحاظ ساختار، شباهت نوشتاری و لحاظ شدن استانداردهای مورد نیاز سامانه همانند جو قبل از بارگذاری در سایت چک می‌کند.

سپس گزارش همانند جو را ظرف یک روز کاری دریافت می‌کند و نتیجه فایل را برای دانشجو گزارش می‌دهد. پس از تعامل و بررسی فایل توسط دانشجو و تیم با مهارت تزنویسان مشکل درصد همانندجویی برای پایان نامه کارشناسی ارشد یا رساله دکتری در کمترین زمان ممکن برطرف می‌گردد. کارشناسان تیم ما با اشراف داشتن کامل به طریقه همانندجویی در سامانه همانندجو ایرانداک و اینکه همانندجویی پایان نامه به چه صورت است با به‌کارگیری جدیدترین روش‌های کاهش درصد همانند جویی درصد مناسبی را از طریق تبیین محتوا برای شما به دست می‌آورند.

سوالات متداول درباره کاهش درصد همانندجویی در تزنویسان 

  • آیا درج منابع در انتهای متن مشکل همانندجویی را در سامانه حل می‌کند؟

خیر، سامانه شباهت پایان نامه شما را با منابع ذخیره شده در آرشیو خود بررسی می‌کند.

  • آیا هنگام کاهش درصد مانند جویی بخشی از پایان نامه حذف می‌گردد؟ 

خیر، تیم تزنویسان از محتوا متن شما چیزی کم نمی‌کند؛ در واقع محتوا تبیین می‌شود و مفهوم و معنی جمله هیچ تغییری پیدا نمی‌کند.

  • آیا سامانه همانندجویی رایگان است؟ 

خیر، این سامانه رایگان نیست و شما باید به ازای هر بار بررسی فایل خود هزینه 250000 هزار ریال را پرداخت نمایید. 

  • نحوه همانندجویی در سامانه ایران داک به چه صورت است؟ 

ابتدا باید در سامانه همانندجو نام نویسی کرده و حساب کاربری تشکیل دهید. سپس فایل پایان نامه یا رساله خود را به جز قسمت منابع و فهرست‌ها در فیلد مشخص شده با فرمت word وارد کنید. پس از پرداخت هزینه و تأییدیه نهایی پاسخ همانندجویی قابل رویت است. 

  • لینک ورود به سامانه همانندجو چیست؟ 

دانشجویان می‌توانند با مراجعه به آدرس «https://tik.irandoc.ac.ir/» وارد سامانه همانندجو ایران داک شده و اقدام به ثبت پایان نامه و رساله دکتری خود نمایند.

  • همانند جویی باید چند درصد باشد تا مورد قبول واقع شود؟ 

معمولاً همانند جویی باید زیر 30 درصد باشد و در برخی از دانشگاه درصد مورد قبول همانند جویی زیر 25 درصد است. در کل مقدار مورد قبول آن به دانشگاه مربوطه و اساتید بستگی دارد که چه مقدار کاهش درصد همانند جویی را در نظر دارند و مجاز به انجام دفاع می‌دانند.

امتیاز دهید
دکمه بازگشت به بالا