چگونه نوشتن پایان نامه را شروع کنیم؟
یکی از سوالات مهمی که دانشجویان پس از اخذ واحد پایان نامه برایشان پیش می آید و از خود میپرسند این است که “چگونه باید نوشتن پایان نامه را شروع کنیم؟“برای آگاهی از مراحل نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و نحوه شروع پایان نامه با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
اصول نگارش فصل های پایان نامه
همانطور که اکثر شما میدانید پایان نامه از ۵ فصل تشکیل شده است که هر کدام از این فصل ها شامل چند بخش میباشد که باید به کمک استاد راهنما و یا یک فرد متخصص و حرفه ای تنظیم و نوشته شود.
نکته ای که در نگارش فصل های پایان نامه باید به آن توجه کنید این است که هر فصل باید با یک مقدمه کوتاهی آغاز و با یک نتیجه گیری به پایان برسد.در ادامه به معرفی مراحل نوشتن پایان نامه می پردازیم و اصول نگارش پایان نامه را برای شما عزیزان شرح می دهیم.
مراحل نوشتن پایان نامه
در قسمت زیر مراحل نوشتن پایان نامه را برایتان به صورت مفصل توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: انجام پایان نامه
1-انتخاب موضوع پایان نامه
انتخاب موضوع پژوهش،اولین گام برای شروع پایان نامه به شمار می رود. دانشجویان باید توجه کنند موضوعی که میخواهند برای پژوهش به آن بپردازند ،باید به آن علاقه داشته باشند تا در طی کردن مراحل نوشتن پایان نامه، دچار خستگی نشوند و بتوانند نگارش پایان نامه را به انتها برسانند.
برای انتخاب موضوع پایان نامه،بهتر است دانشجو از استاد راهنمایی که برای خود برگزیده است کمک بگیرد.استاد راهنما با توجه به حوزه ای که در آن فعالیت میکند، به دانشجو تعدادی مقاله های معتبر که در مجلات بین المللی به چاپ رسیده است را میدهد و دانشجویان با مطالعه این مقاله ها به صورت سطحی،با توجه به حوزه ای که به آن علاقه دارند مقاله ای را انتخاب میکند.
پس انتخاب موضوع پایان نامه و استاد راهنما، از اولین مراحل نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترا به شمار می رود.
2-فصل اول پایان نامه
در فصل اول شما باید به مقدمه، بیان مسئله، اهداف موضوع پژوهش که شامل اهداف اصلی و جزئی میباشد ،سوالات، فرضیه های پژوهش و تعریف مفاهیم و واژه ها با ارجاع آن به منابع علمی معتبر بپردازید.
3-پیدا کردن منابع تحقیق، یکی از مراحل نوشتن پایان نامه
گام بعدی برای نوشتن پایان نامه، انتخاب کردن منابع برای نگارش و تهیه پایان نامه می باشد. شما باید مقاله ها و کتاب های معتبری که در زمینه تحقیق شما وجود دارد فهرست کنید و از آن ها برای نوشتن پایان نامه کمک بگیرید و در آخر آن ها را در انتهای پایان نامه خود بیاورید.
مطالعه مقاله ها و کتاب های مرتبط با موضوع پژوهش ، به شما در فهمیدن پژوهشی که قرار است انجام دهید کمک بسیار زیادی میکند و باعث میشود پژوهش شما از اعتبار علمی برخوردار شود.
4-اموزش گام به گام نوشتن فصل سوم پایان نامه
فصل سوم پایان نامه راجب روش شناسی تحقیق می باشد. شما ابتدا باید این قسمت را با مقدمه ای بی نقص شروع کنید و سپس روش تحقیق و مکانیزم هایی که برای انجام پژوهش قرار است از آنها بهره بگیرید را به صورت دقیق توضیح دهید. برخی از عناوینی که در این قسمت باید به آن بپردازید عبارتند از:
- جامعه تحقیق
- نوع پژوهش
- ابزار اندازه گیری تحقیق
- شیوه و راه معتبرسازی ابزار تحقیق و به عبارت دیگر روایی و پایایی
- روش گردآوری اطلاعات و داده ها
- روش تحلیل یافته های تحقیق
- و…
نوشتن روش تحقیق از مراحل مهم نوشتن پایان نامه به شمار می رود و از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین نگارش آن باید با دقت و ظرافت زیادی انجام شود.
5-نتایج
در این بخش شما باید با استفاده از نمودارها ،اشکال و جداول ، نتایج حاصل از بررسی های خود را به طور کامل بیاورید.
6-فصل پنجم پایان نامه، بحث و نتیجه گیری
فصل پنجم یعنی بخش بحث و گفتگو اخرین مرحله نوشتن پایان نامه به شمار می رود. شما در این قسمت باید به تجزیه و تحلیل نتایجی که در بخش قبل آن ها را آورده اید، بپردازید و راجب صحت نتایج بدست آمده بحث کنید و در صورت اختلاف بین نتایج شما و پژوهش هایی که قبلا انجام شده، باید آن ها را با دلایل قانع کننده ای اثبات کنید.
پیشنهادهایی که در این بخش مطرح می کنید باید شامل دو مورد باشد:
- در رابطه با به کارگیری یافته های پژوهش
- پیشنهاد ها براساس زمینه های تحقیقاتی جدید
7-نوشتن منابع،آخرین مراحل نوشتن پایان نامه
در قسمت آخر پایان نامه، شما باید منابع و مقاله هایی که از آن ها برای انجام پژوهش بهره گرفته اید را بیان کنید.برخی از نکاتی که باید در تکمیل این قسمت به آن توجه کنید عبارتند از:
- شما باید اطلاعات کامل منابع را ذکر کنید.
- شماره صفحات را برای جلوگیری از به دردسر افتادن باید به طور دقیق ذکر کنید.
- در نوشتن فیش ها، شما باید تمام نقل قول های غیرمستقیم و مستقیم را به صورت کامل مشخص کنید.
برای آنکه به درک مناسبی برای تکمیل این بخش از پایان نامه برسید، بهتر است چند نمونه از فصل پنجم پایان نامه هایی که قبلا تایید شده اند بررسی کنید. این کار به نحوه نگارش این قسمت کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
نکات ظاهری که باید در نحوه نوشتن و نگارش پایان نامه رعایت کنید
هردانشگاه الگوی خاصی برای انجام پایان نامه ارشد و دکتری دارد، ما در این قسمت به گفتن نکاتی می پردازیم که اکثر دانشگاه های کشور رعایت آنها را در نگارش پایان نامه ضروری میدانند:
- تمام متن پایان نامه باید بر روی یک طرف از کاغذ A4 تایپ شود
- از هیچگونه کادرهای تزئینی نباید استفاده شود
- فاصله تمام سطرها باید ۱.۵ سانتی متر باشد.
- حاشیه پایین و سمت چپ صفحه ۲.۵ سانتی متر و حاشیه سمت بالا و راست صفحه ۳ سانتی متر باید تنظیم شود.
- لوگو دانشگاه دانشجو باید درج شود.
- تمامی اعداد باید به فارسی تایپ شوند.
- تمامی جدول ها و شکل ها با توجه به ترتیب قرار گرفتن در هر فصل از پایان نامه،باید شماره گذاری شوند.
- متن قدردانی و تشکر شما از افراد و ارگان ها باید در یک صفحه تایپ شود.
- در صورتی که شما میخواهید پایان نامه خود را به شخص و یا موسسه ای تقدیم کنید، متن خود را باید در یک صفحه و به صورت خلاصه تایپ کنید.
- بهتر است برای تایپ تمام قسمت های مقاله از نرم افزار Microsoft Word 2007 و یا نسخه های بالاتر استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: انجام تحلیل آماری
سخن اخر
بسیاری از دانشجویان پس از اخذ واحد پایان نامه، به دنبال پاسخگویی به سوال “چگونه پایان نامه را شروع کنیم” هستند.ما در این مقاله به بیان اصول نگارش پایان نامه پرداختیم و تمام مراحل نوشتن پایان نامه را برای شما شرح دادیم. در مقاله ای دیگر تکنیک های دفاع پایان نامه را شرح داده ایم.
اگر به دنبال موسسه ای برای مشاوره و کمک در پایان نامه خود هستید، میتوانید با ما تماس بگیرید و از مشاوره کارشناسان ما بهره مند شوید.
از اینکه با ما تا انتهای مقاله همراه بودید از شما سپاسگزاریم.